Ce sa folosesc pentru dezinfectia pielii?

Dezinfectia-tegumentelorNu trebuie sa fii specialist pentru a constata ca pielea este cel mai intins organ senzitiv al omului si, am putea spune, al doilea cel mai puternic, dupa creier. Pielea reprezinta invelisul corpului uman, primul care este expus permanent contactului cu mediul exterior si cu factorii care ar putea dauna sanatatii umane.

Din acest motiv, putem spune ca un corp sanatos se poate recunoaste si dupa o piele sanatoasa. De altfel, inclusiv specialistii in boli interne si neurologice pot recunoaste anumite afectiuni pe baza semnalelor transmise de piele si, mai exact, de aspectul ei. Ce facem insa pentru o protectie adecvata a pielii?

Dincolo de ingrijirea zilnica, in care putem folosi produse de igiena corporala si diverse creme de intretinere, pielea trebuie protejata in mod obligatoriu atunci cand intram in contact cu diversi agenti posibil patogeni, cu surse de microbi si de microorganisme care ne-ar putea trimite pe patul de spital.

Daca dezinfectia pielii este o procedura standardizata deja in domeniul medical, aceasta nu ar trebui sa lipseasca nici pentru lucratorii din industria alimentara, in salubritate sau in servicii publice ce tin de apa si canalizare. Nu trebuie neaparat sa intri in contact cu persoanele bolnave pentru a te contamina. Lucrul in medii predispuse la contactul cu animale vii sau eviscerate, precum abatoarele sau unitatile de prelucrare a produselor de origine animaliera, poate predispune organismul la contactarea a diversi virusi si agenti patogeni. Din acest motiv, o spalare adecvata si o dezinfectie a mainilor este recomandata atat inainte, cat si dupa terminarea programului de lucru. Nu in ultmul rand, o alta categorie de persoane predispuse la imbolnaviri sunt cele care lucreaza in domenii precum salubriatea, curatenia spatiilor de lucru sau apa si canalizare.

De multe ori, simpla folosire a manusilor si a mastilor protectoare nu ne feresc de contactarea a diverse boli ale pielii sau, mai grav, a unor afectiuni de ordin intern, cauzate de intrarea in contact cu agenti poluatori sau cu reziduuri menajere sau de alta natura. De asemenea, riscul contactarii unor afectiuni in momentul in care curatam o toaleta sau un spatiu public, este, de asemenea crescut. Iar o igiena stricta si o dezinfectie a mainilor dupa terminarea operatiunilor incredintate ar trebui sa constituie o preocupare atat din partea angajatorilor, cat, mai ales, a angajatilor. In acest sens, exista astazi pe piata solutii eficiente de protectie si dezinfectie a mainilor si tegumentelor, in general, care au capacitatea dovedita de a tine virusii si microorganismele la distanta. Indiferent ca vorbim despre solutii pe baza de alcool sau pe baza de iod, acestea si-au dovedit eficienta in timp, fiind recomandate atat de specalisti, cat si de organismele cu aributii in domeniul sanatatii publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *