Ce obligatii are furnizorul de gaze cu privire la furnizarea acestora?

Exista doua standarde principale pe care un furnizor trebuie sa le indeplineasca vizavi de serviciile de gaze si anume standardul de furnizare si cel de distributie. In calitate de client este bine sa fii la curent cu aceste aspecte pentru a sti ce drepturi ai si sa ti le ceri atunci cand nu sunt respectate.

Nu uita ca platesti pentru serviciile de gaze, deci se impune ca acestea sa iti fie oferite in conformitate – asa ar fi corect. Iti poti da seama daca lucrurile decurg asa cum se presupune a fi normal, iar in caz contrar te poti orienta catre alti furnizori gaze, care te respecta. Iti prezint in randurile de mai jos unul dintre aceste standarde, in detaliu, si anume cel de furnizare.

Standardul de furnizare

Standardul ce vizeaza performanta legata de activitatea ce priveste furnizarea de gaze naturale este aprobat si valabil. Acesta a fost prevazut in Ordinul presedintelui ANRE nr. 37/2007, iar potrivit prevederilor acestuia, indiferent care sunt persoanele cu titlul de furnizori gaze, acestia au anumite indatoriri fata de cei cu care realizeaza colaborari. Afla din randurile de mai jos care sunt cele mai importante dintre aceste obligatii.

Consumatorul sau solictantul trebuie sa primeasca raspuns din parte furnizorului, indiferent ca este vorba despre incheierea unui contract de furnizare negociat sau reglementat cu privire la gazele naturale. Asta trebuie sa se intampla in decursul a 15 zile de la solicitare. Orice trece peste se traduce prin incalcarea drepturilor consumatorului.

Totodata este necesar ca furnizorul sa raspunda sesizarilor ce vizeaza facturile, acestea venind desigur din partea consumatorului. In cazul in care sunt solicitate explicatii cu privire la facturi, acestea trebuie oferite din partea furnizorului. Exista posibilitatea de a recalcula facturile, dar acest lucru poate dura pana la 30 de zile deoarece consumul trebuie raportat si corectat si de operatorul de distributie.

De asemenea poate fi trecuta in lista de obligatii, indatorirea de a raspunde sesizarilor cu privire la calitatea pe care o au gazele naturale, iar asta de asemenea trebuie sa se realizeze in decursul a 15 zile. Alaturi de aceasta, vin sesizarile legate de inlocuirea, functionarea, schimbarea sau remedierea amplasamentului contorului, insa in decurs de 30 zile de data aceasta.

Nu in cele din urma, furnizorul trebuie sa informeze consumatorul in scris cu privire la penalitati exigibile existente, dar si la realizarea platii. Termenul este de 20 de zile din momentul in care devin scadente obligatiile pe care le au furnizorii de gaze.

Desigur, in conditiile in care nu sunt indeplinite in conformitate obligatiile, furnizorul va suferi penalitati, ce vizeaza diverse sume.

Sunt si anume aspecte pe care trebuie sa le cunoasca consumatorul, pe langa obligatiile pe care le are cealalta parte. Nu in orice situatie se aplica penalitatile, cel putin nu in cele absurde. Iata cateva exemple in acest sens.

Daca s-a implinit termenul intr-o zi nelucratoare, dupa cum este si corect, acesta se va decala. Un alt aspect legat tot de asta este faptul ca solicitarile pe care le primeste furnizorul dupa ora 16 sunt primite si inregistrate abia in urmatoarea zi. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care este vorba despre o cerere depusa intr-o zi nelucratoare.

In calitate de solicitant sau de consumator, ai dreptul sa faci reclamatie in mai multe cazuri. Poti face asta in situatia in care furnizorul nu a respectat obligatiile cu privire la standarul de performanta. In acest sens poti sa depui o reclamatie in cel putin 30 de zile din momentul in care ai sesizat problema.

Ai in vedere aceste aspecte vizavi de standardul de furnizare pentru a te asigura ca iti sunt respectate in conformitate drepturile. De asemenea, este in folosul tau sa te interesezi si cu privire la standardul de distributie, din acelasi motiv.

Daca te gandesti deja spre reorientare in ceea ce priveste furnizorul de gaze, intra pe eva-energy.ro si analizeaza oferta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *